אז בואו נעשה סדר בסופר והפעם במחלקת הגבינות
**הערכים במאמר מתייחסים ל-100 גר' (~3 כפות / 2 פרוסות)
גבינות למריחה עד 5%
- קוטג' תנובה- השוואת ערכים ראשונית
כמות הקלוריות עולה בהדרגה, כאשר קוטג' 1% מכיל את כמות הקלוריות הנמוכה ביותר וקוטג' 9% מכיל את כמות הקלוריות הגבוהה ביותר.
עם זאת, כמויות הנתרן והסידן שוות בין שלושת הסוגים (350 מ"ג נתרן, 100 מ"ג סידן)
- קוטג' 5%- השוואת חברות
כמות הקלוריות והחלבון זהות בין שתי החברות (96 קק"ל, 10.5 גר').
קוטג' שטראוס מכיל פחות נתרן ויותר סידן, לעומת קוטג' תנובה.
- גבינה לבנה- השוואת חברות
כמות הקלוריות עולה בהדרגה, כאשר גבינה לבנה 3% מכילה את כמות הקלוריות הנמוכה ביותר וגבינה לבנה 9% מכילה את כמות הקלוריות הגבוהה ביותר.
כמויות הקלוריות והחלבון זהות כאשר אחוז השומן של הגבינות זהה.
גבינה לבנה תנובה מכילה פחות סידן ונתרן בהשוואה לגבינה לבנה שטראוס (סקי).
- גבינת שמנת 5%- השוואת חברות
המוצרים בעלי ערך קלורי דומה. מלמעלה למטה, כמות הקלוריות יורדת.
- ריקוטה- השוואת סוגים
גבינת ריקוטה ידועה ביתרונה כמכילה כמות נמוכה של נתרן וכמות גבוהה של סידן.
עם זאת, ישנם הבדלים קריטיים בין ריקוטה למריחה לבין ריקוטה קלאסית- ריקוטה קלאסית מכילה אמנם פחות סידן מריקוטה למריחה, אך ריקוטה למריחה מכילה כמות נתרן השווה לזו הנמצאת בקוטג', ובכך מבטלת את יתרונה כגבינה דלת נתרן. כמות הקלוריות דומה בין שני הסוגים.
גבינות קשות 5%
- צפתית 5%- השוואת חברות
- בולגרית מעודנת 5%- השוואת חברות
מלמעלה למטה, כמות הקלוריות יורדת
- בולגרית 5%- השוואת חברות
מלמעלה למטה, כמות הקלוריות עולה
- גבינת פטה מעודנת 5%- השוואת חברות
- גבינת פטה 5%- כבשים ועיזים
כמות הקלוריות דומה בין שני הסוגים. פטה כבשים מכילה יותר סידן אך גם יותר נתרן.
- גבינת חמד 5%
גבינות למריחה מעל 5%
- גבינת שמנת- השוואת חברות
מימין לשמאל, כמות הקלוריות עולה בהדרגה
גבינות קשות מעל 5%
- בולגרית מעודנת 16%- השוואת חברות
שתי החברות בעלות ערך קלורי דומה. בולגרית פיראוס מכילה פחות נתרן ויותר סידן לעומת בולגרית צוריאל.
- בולגרית 16%- השוואת חברות
שלוש החברות בעלות ערך קלורי דומה. בולגרית פיראוס מכילה את כמות הנתרן הגבוהה ביותר.
- בולגרית 24%- השוואת חברות
שתי החברות בעלות ערך קלורי דומה. בולגרית גד מכילה פחות נתרן וסידן לעומת בולגרית פיראוס.
- פטה 16%- השוואת חברות
שתי החברות בעלות ערך קלורי דומה. פטה גד מכילה פחות נתרן לעומת פטה פיראוס.
- פטה 20%- השוואת חברות
שלוש החברות בעלות ערך קלורי דומה. פטה פיראוס מכילה את כמות הנתרן הגבוהה ביותר.
- חמד 16%
גבינות צהובות ומותכות
- גבינה צהובה 5,9%- השוואת חברות
ההבדל בין גבינה צהובה 5% לגבינה צהובה 9% הוא של 10 קק"ל (53 קק"ל לעומת 62 קק"ל לפרוסה).
גבינה צהובה טל העמק מכילה את כמות הסידן הגבוהה ביותר.
- גבינה צהובה 15%- השוואת חברות
הערך הקלורי של שתי החברות דומה (76 קק"ל לפרוסה). גבינה צהובה נעם מכילה כמות נתרן וסידן גבוהות יותר.
- גבינה צהובה 22%- השוואת חברות
הערך הקלורי של שתי החברות דומה (90 קק"ל לפרוסה). גבינה צהובה נעם מכילה כמות נתרן וסידן גבוהות יותר.
- גבינה צהובה 28%- השוואת חברות
הערך הקלורי של שתי החברות דומה (103 קק"ל לפרוסה), כמות הסידן שווה גם כן. גבינה צהובה עמק מכילה יותר נתרן לעומת גוש חלב.
- גבינת מוצרלה- השוואת חברות
הערך הקלורי של שתי החברות דומה (290 קק"ל לפרוסה), מוצרלה נעם מכילה פחות נתרן וסידן לעומת מוצרלה גד.
- גבינת גאודה- השוואת חברות
הערך הקלורי של שלוש החברות דומה (360 קק"ל לפרוסה). גאודה גד מכילה את כמות הקלוריות הגבוהה ביותר.
גאודה המחלבה מכילה את כמות הנתרן הנמוכה ביותר וגאודה אירו מכילה את כמות הסידן הגבוהה ביותר.
- גבינת חלומי- השוואת חברות
מימין לשמאל, כמות הקלוריות ואחוזי השומן יורדים.
גבינת חלומי פיראוס מכילה את כמות הנתרן הנמוכה ביותר וגבינת חלומי גד מכילה את כמות הנתרן הגבוהה ביותר.
- גבינה מותכת- השוואת חברות
מימין לשמאל, כמות הקלוריות יורדת.
גבינה מותכת נעמה בעלת אחוזי שומן וכמות נתרן גבוהים בהשוואה למתחרה.
הבחירות שלי
לסיכום, בהנחה ואתן צורכות מוצרי חלב באופן יומיומי ומגוון, סביר להניח כי כמות הסידן המומלצת תסופק לכן.
לכן, האתגר העיקרי בבחירת מוצרי חלב הוא כמות הנתרן שמכילים. מאחר וההמלצות לצריכת נתרן עומדות על ככפית אחת של מלח ביום, מרבית מהאוכלוסייה עוברת ובהרבה את ההמלצות הנ"ל. כיום נתרן נמצא לא רק במלח באופן בלעדי אלא גם במוצרים המכילים נתרן, ביניהם מוצרי חלב וגבינות.
ההמלצה שלי הינה להעדיף לצרוך מוצרי חלב בעלי 5% המכילים כמויות נתרן מופחתות.
-
הנתונים בכתבה לא מחליפים המלצות תזונתיות הניתנות באופן פרטני.